, PRELOAD , PRELOAD , PRELOAD , PRELOAD , PRELOAD , PRELOAD , PRELOAD , PRELOAD , PRELOAD , PRELOAD

Broderloge nr. 6 Eureka

Julemærkehjemmet Kildemose

af Jørgen Falkenberg

Historien om Julemærkehjemmet Kildemose

Det var den senere postmester Einar Holbøll, som opfandt julemærket. Han fik ideen, da han i 1903 arbejdede som postekspedient, og stod med juleposten på det travle postkontor i Købmagergade i København.

I 1904 udkom verdens første julemærke og kostede dengang 2 øre, det første år blev der solgt 3.700.000 julemærker som indbragte ca. 74,000 kr. en formue dengang. Du kan se det første julemærke her.

Einar Holbøll var broder i Odd Fellow Loge nr. 28. Hafnia, så det lå ikke fjernt for ham at have filantropisk formål og her var en virkelig god ide til at lave hjælpearbejde og forene kontakten mellem familie/venner og velgørenhed.

I starten af 1900 tallet var tuberkulose en af de mest frygtede folkesygdomme her i landet og de første års indsamling eller salg af mærket bevirkede, at der kunne opføres et Julemærkesanatorium ved Kolding – dette blev indviet i 1911. Siden da er der kommet mange andre sanatorier og behandlingshjem til.

I dag er Julemærkehjemmene desværre på tilbagegang. Dette skyldes de sidste mange års markante nedgang i salget af de små mærker og det er derfor at stor vigtighed at julemærkehjemmene modtager forskellige donationer for at kunne fortsætte deres betydelige og rigtige gode arbejde.

For 50 år siden var julemærkehjemmet et sted hvor man sendte børn på opfedning. God velnæret kost og en del piskefløde var med til at børnene tog gevaldig på under sådan et ophold.

I dag er det modsat, her er det nu de meget store og overvægtige børn der kommer for at tabe sig, men også for at få større selvtillid og selvværd, to vigtige ting her i livet og to fokusområder som hjemmene i dag er utrolig dygtige til at indgyde børnene.

Broderloge nr. 6 Eureka støtter Julemærkehjemmet Kildemose

”Jeg tænker stadig, med stor glæde, tilbage på den sommertur hvor vores loge for første gang besøgte Julemærkehjemmet Kildemose nord for Frederikssund.

Her ventede børnene med flag på os og da forstanderinden havde budt velkommen kom børnene efter tur og hilste, hvorefter de hver især trak af med en af brødrene for at vise dem ”deres” hjem. Det var en utrolig oplevelse for alle. Her fik vi også selv indblik i det store arbejde der foregår på julemærkehjemmene.